Loading...
Loading...
Loading...
keramik.jpg

Keramic

A: Fires Monogràfiques d'Artesania , Oficis artesans , Ceràmica , Lloc on es fa , Barcelona , Osona

Tot i la pluja, el keràmik 2023 s’ha consolidat com la gran festa del fang —L’alcalde en funcions de Sant Julià de Vilatorta, Joan Carles Rodríguez i el ceramista Roger Coll van inaugurar l’exposició “Hutel Ruger”, una proposta diferent que va captivar a les més de 500 persones que van visitar-la.

- Les propostes de tallers i activitats per infants i adults han triomfat en nombre de participants. L’objectiu d’atreure un públic familiar perquè visqui l’experiència i la sensació de tocar el fang s’ha acomplert.

- El ceramista Jan Madrenas al torn va conduir el Torneja’t i el va dinamitzar Empar Moliner, que va tornejar una peça.

Sant Julià de Vilatorta , 3 de juny de 20232 - Dissabte passat Sant Julià de Vilatorta va fer vibrar tothom amb el fang, la terrissa i la ceràmica com a protagonistes. Més de dues mil persones han passat pel Keràmik, la fira monogràfica de ceràmica que té per objectiu apropar la ceràmica a tots els públics, amb un format molt sensorial i el màxim de participatiu i que s’ha posicionat dins del calendari firal de les fires d’artesania de Catalunya, en un entorn incomparable: el parc de les Set Fonts, on es concentren les múltiples activitats del Keràmik.

L’Experimenta, focus d’atracció

Els tallers i les activitats relacionades amb el fang, tant per infants com per adults van tenir un gran èxit de participació. Els tallers amb reserva prèvia: transfer ceramicogràfic, amb Anna Maria Redón, joieria amb porcellana russa, amb Gemma Codina, massatges amb fang, amb l’Associació Sanamolls i torratxes per plantes, amb Marcel Badia; ja estaven complets abans de començar l’esdeveniment. Els tallers on no calia reserva també es van omplir de quitxalla acompanyats de mares i pares: el “trepitja fang”, conduït per l’equip d’Aprenem Jugant; el “mans de fang”, amb Tanit Salvador; “creem un món ceràmic”, amb Esther Martínez i “fer una tassa o un bol”, amb David Pedragosa.

El Torneja’t 

Una de les activitats que va atreure més l’atenció dels visitants va ser el Torneja’t, una master class de ceràmica dirigida pel ceramista Jan Madrenas. Es van formar 20 grups de 6 persones, família, amics, veïns/es o simplement coneguts que van tornejar plegats en 20 torns girant alhora, amb més d’un centenar d’inscrits. Jan Madrenas dirigia la classe, acompanyat de ceramistes col·laboradors que anaven passant torn per torn per ajudar-los en aquest procés d’aprenentatge amb el torn ceràmic. Una experiència amenitzada per Empar Moliner, que es va enfangar per provar l’experiència de tornejar.

També es va poder veure una demostració del torn de peu a càrrec de Vador Capdevila, fill de l’últim terrisser de Sant Julià de Vilatorta, en Joan Capdevila.

L’”Hutel Ruger”, una de les singularitats d’aquest keràmik

L’”Hutel Ruger” és una creació de Roger Coll pensada especialment pel Keràmik, una habitació d’hotel plena de les seves peces, que més de 500 persones van visitar el dissabte passat. Roger Coll pertany a aquesta nova generació d'artistes que repensen la ceràmica sense molts complexos i se situen fora de les categories tradicionals. Originari de Badalona, ara viu i treballa a Vic. Roger Coll representa un enfocament contemporani de l'escultura ceràmica. Exhibides i reconegudes internacionalment, les seves obres parlen amb una fluïdesa que podrien associar-se tant amb gràfics vectorials com amb una recerca historicoartística de la línia orgànica. Entre els participants es va sortejar una nit a l’”Hutel Ruger” envoltat de les creacions de Roger Coll i un sopar al restaurant de les Set Fonts. La guanyadora va ser Natàlia Gual -artista cega de naixement-, de nom artístic CovaDangles, que va recollir el premi molt emocionada.

Sant Julià de Vilatorta va cloure el Keràmik 2023 amb l’espectacle “Mans de Fang” del grup musical Projecte Bauma

Albert Galbany, Robert Miró i Joan Santamaria, músics amb llarga trajectòria a l’àmbit de les músiques del món i músiques d’arrel, ens van oferir una experiència musical relaxant i meditativa on la melodia s'expressa de forma sorprenentment profunda i emotiva a través de la saviesa de la música modal. Amb instruments com al bansuri -flauta travessera de bambú-, el llaüt àrab, la guitarra española, el ney, el saz, el santur persa, el tar, el kanun, el duduc o el handpan. Per cloure la fira, el Projecte Bauma va presentar un concert que s'emmarca en la categoria de músiques de món, nodrint-se de la música antiga i d'arrel des d'una concepció musical oberta, contemporània i conscient. Sempre amb el denominador comú d’una visió espiritual de la música, un projecte que uneix música amb espiritualitat.

La nota de color la va posar Núria Martínez Torres, ballarina i professora de dansa creativa i expressiva , danses d ́Orient i fusió de diferents danses ètniques amb un llenguatge corporal propi, que va acompañar el Projecte Bauma amb una dansa i performance.

Més informació: Roser Godayol – T 647923354 - godayolsr@vilatorta.cat 

Pàgina web: www.keramik.cat
Email: sjv.keramik@vilatorta.cat