Premis Nacionals d'Artesania 2022
La Generalitat reconeix la trajectòria de l'empresa Vitralls Bonet amb el Premi Nacional d'Artesania 2022
- El Govern, a través d’Artesania Catalunya, també ha concedit el Premi al Talent Jove a la ceramista Sara Reig Pensi; el Premi Emprèn al vidrier Pròsper Riba Vilardell; el Premi Prestigia a l’artista tèxtil Esther Chacón Ávila; i ha concedit el Premi Restaura a la restauradora Sara Berzosa Domingo
- Amb aquests 5 guardons el Govern vol correspondre a la vàlua i la transcendència que té l’artesania dins la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li la màxima projecció mitjançant el reconeixement de la feina del sector
La Generalitat de Catalunya, mitjançant Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, ha reconegut amb el Premi Nacional d’Artesania 2022 la trajectòria, l’excel·lència en la producció de de nous vitralls, i l’aportació en la reconstrucció i rehabilitació del patrimoni arquitectònic català de l’empresa Vitralls Bonet.
Alhora ha concedit el Premi al Talent Jove a la ceramista Sara Reig Pensi; el Premi Emprèn al vidrier Pròsper Riba Vilardell; el Premi Prestigia a l’artista tèxtil Esther Chacón Ávila; i ha concedit el Premi Restaura a l’artesana Sara Berzosa Domingo.
Amb aquests 5 guardons el Govern vol correspondre a la vàlua i la transcendència que té l’artesania dins la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li la màxima projecció mitjançant el reconeixement de la feina del sector.
El Premi Nacional d’Artesania està dotat amb 7.000 euros, una peça commemorativa i l’exposició de l’obra al centre d’Artesania Catalunya. El Premi Emprèn està dotat amb 2.500 euros; i el Premi al Talent Jove, a més d’una dotació de 500 euros, rebrà una sessió d’acompanyament per desenvolupar el projecte guanyador.
Premis Nacionals d’Artesania de la Generalitat de Catalunya 2022
Premi Nacional d’Artesania: Vitralls Bonet, per la llarga trajectòria professional de l’empresa, que compta amb 100 anys d’història; l’excel·lència en la producció de nous vitralls i per la seva aportació en la reconstrucció i rehabilitació d’elements cabdals del patrimoni arquitectònic català. Vitralls Bonet va ser fundada pels germans Josep Maria i Xavier Bonet el 1923 i des d’aleshores ha transmès de generació a generació l’ofici de vitraller, sent actualment un referent en aquest art artesanal. Ha contribuït a conservar els més importants vitralls del país, com els de la Sagrada Família, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona o de la Catedral de Girona i de Vic, i també de fora de Catalunya amb treballs a tot el món.
Premi al Talent Jove: Sara Reig Pensi, pel seu projecte “Salvatge. Vaixelles rurals”, un treball d'investigació i execució per a la creació d'una vaixella de ceràmica a través d’un estudi tècnic i pràctic de les argiles del Solsonès. Amb estudis del Grau de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i tècnica superior en Ceràmica Artística per l'Escola d'Art Ondara, la ceramista ha volgut transportar amb aquest treball de recerca els paisatges de la comarca del Solsonès a una peça de ceràmica, i unir així obra i territori.
Premi Emprèn: Pròsper Riba Vilardell, pel diàleg constant amb el disseny contemporani -artístic i de producte-; per la creació de la marca “ The glass apprentice”,i la seva aposta en l’experimentació i la recerca en la disciplina del vidre bufat, així com per contribuir a la formació i difusió d’aquest art artesanal.
Premi Prestigia: Esther Chacón Ávila, per la seva brillant i extensa trajectòria en la promoció i difusió de l’art tèxtil arreu del món, mitjançant la formació, la investigació, la creació artística i la publicació de nombrosos articles, llibres i catàlegs. Aquesta tasca ha estat reconeguda amb importants premis i distincions. Així mateix, ha desenvolupat una extensa activitat expositiva, contribuint al coneixement i prestigi internacional de l’ofici tèxtil.
Premi Restaura: Sara Berzosa Domingo, per la seva tasca de conservació i restauració del patrimoni artístic i cultural del país, donant a conèixer aquesta professió i contribuint a crear una cultura patrimonial amb la preservació i restauració del llegat original de les obres. Destacar la seva vessant emprenedora amb la creació de l’estudi ARS ANTIQUA a Igualada, dedicat al servei de la conservació i restauració de béns culturals.