Loading...
Loading...
Loading...
20_Fira_Fibres_Vegetals_Mas_de_Barberans_page-01.jpg

Fira de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans

A: Fires Monogràfiques d'Artesania , Oficis artesans , Cistelleria , Lloc on es fa , Tarragona , Montsià

El primer cap de setmana d’agost té lloc a la població una de les fires monogràfiques més singulars de tot Catalunya.

Els carrers del Mas de Barberans s’omplen de persones vingudes d’arreu del món que fan del treball amb les fibres vegetals un autèntic festival del saber fer en diferents modalitats: tradicional, artístic i de disseny.

El Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals del Mas de Barberans arriba aquest 2022 a la dinovena edició, que tindrà lloc, com sempre, el primer cap de setmana d’agost, els dies 6 i 7. Les fibres vegetals s’escamparan novament pels carrers d’aquest municipi situat a la falda dels Ports, fent gala d’una artesania arrelada en el saber fer més tradicional i vinculat al paisatge, transmès de generació en generació, però amb una clara voluntat transformadora que any rere any sap projectar aquest ofici ancestral cap al futur i guanyar-hi nous adeptes.

El certamen manté estable el nombre d’expositors, que en aquesta edició seran 35 i es realitzaran cinc tallers. Unes xifres que per logística ja no poden créixer molt més. Enguany, això sí, la fira ha recuperat l’esperit internacional que la pandèmia va deixar en suspens l’última edició, molt centrada en l’artesania d’aquí. Així, de tots els artesans i artesanes que estaran presents a la fira, sis són de fora. Es tracta, per una banda, de Lore Wild (Alemanya) i Valérie Testu (França), que a part de tenir expositor a la fira faran tàndem per erigir una construcció d’art efímer en algun punt del Mas de Barbeans. Els altres representants internacionals són Jette Mellgren (Dinamarca) i els seus experiments amb escorça; Margeet Hajee (Holanda) especialitzada en escultures elaborades amb diferents fibres;  i Lieve Lieckens   (Bèlgica) i Andrea Magnolini (Itàlia) ambdós fan servir principalment el vímet com a matèria primera.

Juntament amb aquest vessant més internacional, al Racó dels Artesans d’aquest 2022 també trobarem a gairebé tots els participants de l’exposició Elogi a la cistelleria, que fins al novembre es podrà visitar al Museu de la Pauma i que mostra peces d’artistes i artesans de les fibres d’àmbit català o estatal. Entre ells, hi haurà alguns dels noms més habituals de la fira com Joan Farré, Paco Trepat, Mònica Guilera o Tim Johnson, juntament amb Simone Simons, Carles Alcoy, Enrique Taboas, Antonio Rodríguez o les artesanes d’Artpauma. Als quals se sumarà per primer cop una representació important d’artesanes de Mallorca, d’Art de la Pauma del Parc Natural de Llevant (11 persones).

No hi faltarà tampoc una nodrida representació d’expositors del territori provinents de municipis com Arnes, el Perelló, l’Ametlla de Mar, la Ràpita o Roquetes. Tot plegat permetrà copsar una gran diversitat de productes i materials. Les peces de confecció tradicional compartiran espai amb d’altres més contemporànies que van des de l’escultura fins a la bijuteria, passant per objectes creats a partir de criteris més propers al disseny que no pas a la tradició. La pauma compartirà espai amb el vímet, l’espart, la bova i el jonc, matèries primeres amb una llarga tradició artesana, als quals se n’afegiran d’altres menys habituals com la panolla de panís, el bambú o l’escorça. La fira manté intacta la seua filosofia de punt de trobada de tradició i contemporaneïtat i la d’intercanvi d’experiències entre els professionals del sector.

Aquesta mostra d’artesans va iniciar-se l’any 2002. El primer any, la mostra va acollir tres demostracions d’artesania i la difusió només es va fer a escala local. A poc a poc, la fira es va anar consolidant i creixent, sent determinant la col·laboració amb l’Associació de Cistellers de Catalunya,

El Racó dels Artesans, a partir del 2007 obté la catalogació de fira monogràfica de les fibres vegetals, esdevenint una mostra de referència d’artesans de les fibres vegetals, els quals fan exposició de les seves artesanies i demostracions del seu producte artesanal, a més de tallers gratuïts per a totes les edats. Com a fira monogràfica, els artesans d’aquesta disciplina ocupen els carrers de Mas de Barberans durant el primer cap de setmana d’agost. Així, la fira va passar a gaudir d’una especificitat artesanal de qualitat. A més de la mostra, els dos dies de fira han acabat fent-se un lloc destacat en el calendari festiu de la població.



Pàgina web: https://cdrmuseudelapauma.cat/worpre/la-fira 
Email: info@cdrmuseudelapauma.cat